08/04 2024

Jednodnevni izlet: Premužićeva staza

27/04/2024

Jednodnevni izlet u NP Sjeverni Velebit započinjemo sa Zavižana i završavamo na Zavižanu.

Molim zainteresirane da potvrde dolazak na izlet najkasnije do 20. travnja kako bih mogao napraviti potrebne aranžmane.

Krećemo iz Rijeke u 6:00 ujutro u subotu. Prošetat ćemo od Zavižana do Rossijeve kolibe. Proći ćemo prvom dionicom Premužićeve staze i vidjeti fenomenalne geološke oblike. Malo ćemo zaći ka Hajdučkim i Rožanskim kukovima i vratiti se na Zavižan. Eventualno ćemo napraviti kružni djir preko Vratarskog kuka, ali o tome ću donijeti odluku na licu mjesta ovisno o vremenu, raspoloženu grupe i tajmingu. Prije polaska natrag kući odmorit ćemo se uz piće u domu i uživati u smiraju dana. Čeka nas do šest sati hoda uključujući odmore i pauze.

Opis izleta: Premužićeva staza od Alana do Zavižana prolazi kroz surovi i najnedostupniji velebitski krš. Inženjer šumarstva Ante Premužić je stazu gradio usred nepristupačnog terena a genijalnost gradnje je u tome što prosječni nagib iznosi svega deset posto. Time je omogućio da se svaki ljubitelj prirode, bio aktivan planinar ili izletnik bez puno iskustva i kondicije, upozna s najsurovijim krškim područjem u Hrvatskoj.

Eventualno ćemo se uspeti na neki od lako dostupnih vrhova uz Premužićevu stazu. Bez obzira imate li iskustva ili ste novi na stazama, svatko će naći nešto u čemu će uživati. Uzet će nam oko 2h30 od Zavižana do Rossijeve i toliko isto natrag. Bržim tempom dionica se može proći i u kraćem vremenu ali ići ćemo opušteno, “pa koliko nam treba”.

Trail stats:

Kondicijski umjereno zahtjevna tura. Dužina staze Zavižan – Rossijeva i natrag iznosi 14 km. Skretanje od Rossijeve do Hajdučkih i Rožanskih kukova i natrag do Rossijeve iznosi dodatnih 4 km. Visinska razlika na dijelu Zavižan – Rossijeva iznosi cca. 350 m, a visinska razlika Rossijeva – Hajdučki i Rožanski kukovi iznosi cca. 200 m.

Oprema:
– Jednodnevni ruksak.
– 2L vode po osobi.
– Naočale za sunce, kapa za sunce, krema za sunce SPF 50+
– Čvrste planinarske cipele ili obuća u kojoj inače planinarite.
– Slojevito odjevanje. Windproof, waterproof. Bura zna puhat ondje.
– Naglavna lampa i rezervne baterije.
– Rukavice, zimska kapa, proljeće zna bit varljivo.
– Klopa iz ruksaka.

Click this button, add your email, and I’ll inform you about the next adventure!

Click to subscribe