07/04 2024

Krk: Etno-sportski đir

13/04/2024

Krk, Glavotok

Pješačka tura koja uključuje posjet masliniku i stadu ovaca, radionicu filcanja vune te marendu od lokalnih i održivih namirnica. Ekološki prihvatljivo i održivo iskustvo koje podržava lokalne poljoprivrednike.

Otok Krk je, uz Cres, po svojoj veličini najveći jadranski otok. U smjeru kopna otvara pogled na Velebit, u smjeru juga na otoke Prvić, Grgur, Rab i Goli, te u smjeru zapada na Plavnik i Cres. Obala otoka Krka je razvedena s lijepim uvalama i plažama, a unutrašnjost varira od šumovitih do gotovo pustinjskih. Otok je površine 405 km2 i prošaran je planinarsko-izletničkim stazama. Ove subote ćemo nešto od toga istražit i vidjet.

Krk je sav u znaku ovaca što stoljećima trčkaraju njime. Hrane i odijevaju narod. Vuna je prekrasan materijal i imate priliku nešto naučit o tome i upoznat se s Jasminkom Gršković koja organizira kreativne i ekološke radionice. Jasminka vodi svoj Blue Sheep OPG i brine se za ovčice.

Plan izleta:

8:00 – Pokret iz Rijeke.

09:15 – Početak šetnje prirodom – Pješačit ćemo stazama Glavotoka – u trajanju od oko 3 i pol sata.

12:45 – Povratak do automobila te vožnja do grada Krka.

13:15 – Po dolasku na OPG Blue Sheep posjetit ćemo maslinik s ovcama te na licu mjesta naučiti nešto o uzgoju ovaca i proizvodnji vune, ovčjeg sira i maslina od vlasnice OPG-a Jasminke Gršković.

14:00 – Dolazak na mjesto radionice filcanja vune. Prije započinjanja s aktivnošću filcanja koja traje oko sat i pol, napravit ćete pauzu i uživati u zalogajima lokalnog eko proizvođača (Blue Sheep), uključujući domaći kruh, ovčji sir, maslinovo ulje i masline.

14:45 – Aktivnost filcanja vune. Prije nego što sudionici krenu izrađavati predmete od vune, naučiti će o procesu filcanja i materijalima koji se koriste te dobiti upute od instruktorice. Filcanje vune je zabavan proces koji sudionicima pomaže da se povežu i zbliže kroz manufakturu i timski rad. U zadnjih 30 minuta sudionici mogu dovršiti svoje predmete od vune i dodati eterična ulja po želji.

16:15 – Završavate radionicu, pospremite stolove i pozdravite se s instruktoricom.

16:30 – Završavanje obilaska podjelom predmeta od vune i zahvalom svima na sudjelovanju.

Istaknuto:

– Hodačka tura koja uključuje posjet lokalnoj farmi,
– Ručak od održive i lokalno uzgojene hrane,
– Lijepo i ekološki prihvatljivo iskustvo,
– Mala grupa do osam osoba.

Click this button, add your email, and I’ll inform you about the next adventure!

Click to subscribe