17/03 2024

O gojzericama

Iako se to nikad nigdje ne ističe, obuća za planinarenje se dijeli u četiri različite klase – A, B, C i D. Iza ovog sustava klasifikacije stoje proizvođači specijalizirane obuće. Kriteriji koji se koriste za formiranje sustava su težina cipela i grubost uvjeta u kojima se trebaju koristiti. U načelu, hodaj ono u čemu voliš hodati, što imaš i što ti je udobno, na što si naviknut. Ovo je samo orijentacijski.

Klasa A

U klasi A pronaći ćete najnevjerojatnije cipele za planinarenje – japanke! Pitajte turiste, one što se na 35 °C penju Tulovim gredama bez vode i s bebom na krkači. Šalu na stranu, postoje sandale za planinarenje. Ova vrsta obuće nije tek bilo kakva sandala. Izdržljivija je od onih koje biste nosili po kući ili na plaži, a ima potplat napravljen za neravan teren. Najčešće ih koriste kajakaši. Lagane su, prozračne i vrlo ih je lako osušiti kad se smoče. Po pitanju zaštite stopala i prstiju su loše. Planinarske sandale su OK izbor za laganu šetnju po laganoj stazi kada je topao dan.

Tenisice za trail trčanje također pripadaju klasi A. Ljubitelji aktivnosti na otvorenom koji vole jogging i trčanje vjerojatno su dobro upoznati s njima – vrlo su slične običnim tenisicama za trčanje, ali imaju robusnije potplate koji omogućuju veću trakciju, bolju podršku za petu i gležanj i izdržljivije su od običnih tenisica.

Klasa B

Klasa B uključuje fleksibilnije planinarske cipele, one lagane i neke srednje teške planinarske cipele. Cipele za planinarenje, ovisno o materijalima od kojih su izrađene, njihovoj težini i čvrstoći, mogu biti dovoljno lagane da budu klasificirane kao obuća za planinarenje klase A ili mogu biti dovoljno robustne da budu u klasi B. U svakom slučaju, pružit će bolju zaštitu od trail tenisica za trail, a bit će izrađene od izdržljivijih materijala. Ove cipele su izvrsne za planinarenje po dobro održavanim stazama, dok njihovo nošenje u uvjetima visokih planina (snijeg, led) može biti nezahvalno.

Također u klasi B su i cross-hikeri. To je ono što većina ljudi naziva gojzericama i one su prvi komad obuće na popisu koji pruža čvrstu potporu petama i gležnjevima a dovoljno su fleksibilne za ugodno višesatno pješačenje. Meni inače najdraže cipele savršene za brdoviti Balkan. Cross-hikeri su dobar izbor i za hodanje izvan utabanih staza.

Klasa C

S klasom C stvari ne postaju nužno bolje ali postaju skuplje. Teške čizme koje se nalaze u ovoj klasi obično imaju kapice za prste, nesasvitljive potplate i snažniju apsorpciju udaraca. Neka od te obuće – ne sva – također je kompatibilna s automatskim derezama. C klasa obuće nije najudobnija, pogotovo dok su cipele nove, tako da ih je potrebno razgaziti prije no što se ponesu na teren. Čak i nakon što budu razgažene noga se katkad u njima osjeća ukočeno, ali tako su dizajnirane. Određeni kompromis na udobnosti za količinu zaštite koju pružaju.

Klasa D

U klasu D spadaju alpinističke cipele. Ako se biste bavili alpinizmom, poput osvajanja najviših planinskih vrhova na svijetu, nosili biste ovu vrstu cipela. Teške su, tvrde, dizajnirane za korištenje s derezama, a ponekad dolaze s plastičnim vanjskim slojem koji se može pričvrstiti na njih kako bi bile gotovo poput skijaških pancerica. Za snijeg, led i visokogorstvo, ove čizme nisu samo najbolji, već i jedini izbor. Što se tiče planinarenja po Učki, Velebitu i Dolomitima, činjenica da klasa D cipela nije najudobnija na svijetu vidjet će se već nakon nekoliko koraka, pa stoga ne bi bile najbolji izbor za tu upotrebu. U klasi B i C lako je pronaći fleksibilne i udobnije varijante planinarskih cipela koje se mogu koristiti za vikend izlete i ture. Klasa D su gojzerice za najteža pješačenja u najtežim uvjetima.

Click this button, add your email, and I’ll inform you about the next adventure!

Click to subscribe