09/08 2023

Izlet Dolomiti – Najava

6 OSOBA; 23-24 Rujan 2023

Karakteristike područja:

Dolomiti Ampezzo, smješteni unutar šireg planinskog lanca Dolomiti, su raj za ljubitelje planinarenja i prirode. Ova regija se nalazi u srcu doline Ampezzo i nudi zadivljujući spoj surovih vrhova, bujnih dolina i slikovitih alpskih krajolika. Kraj je poznat po svojim vidicima koji oduzimaju dah, jedinstvenim formacijama stijena i osjećaju bezvremenske ljepote.

Kao dio Dolomita, područje Ampezzo zaslužilo je svoje mjesto na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, što je dokaz iznimnog prirodnog i kulturnog značaja. Prepoznatljivi nazubljeni vrhovi Dolomita, formirani tijekom milijuna godina, stvaraju dramatičnu i zadivljujuću pozadinu za planinarske avanture.

Noćimo u rifugio „Croda da Lago“ (2046 m). Rifugio je smješten u dolini pored jezera i okružen je stablima ariša. Od parkinga gdje ćemo ostaviti kombi preko noći pa do doma imamo 1 sat (4 km) hoda. Rifugio je standardni planinski dom s osnovnim sadržajima, krevetima na kat i restoranom. Ono po čemu se dom ističe je mala vanjska sauna. Tako kraj dana možete provesti u sauni gledajući prekrasan pejsaž koji okružuje dom. Dom je sagrađen na samoj obali jezera Lago Federa i ispod oštrih vrhova Croda da Lago. Najbliži grad je Cortina D’Ampezzo.

Plan puta:

1. dan: subota, 23. 9. polazak u 05:00 sati s parkirališta Decathlon u Rijeci. Vozimo se u smjeru Monfalconea i Palmanove gdje ćemo napraviti stanku za caffè. Vožnju nastavljamo prema Bellunu i dalje do Caprile a destinacija nam je prijevoj Falzarego (Passo Falzarego, 2105 m). Kombi ostavljamo na prijevoju (parking žičare Lagazuoi), obuvamo gojzerice te u 10:30 polazimo prema rifugio Lagazuoi (2752 m).

Plan je uspeti se pješice s Passo Falzarego do Lagazoui rifugia, te od rifugia napraviti kružnu turu koja obilazi vrhove Lagazuoi Sud, Lagazuoi Nord, Bivacco Della Chiesa i završava opet kod rifugia. Žičarom ćemo se spustiti natrag do našeg parkirališta.

Dužina ture je do 5 sati s pauzama i uključuje šetnje po starim austrijskim ratnim stazama, te nesmetane panoramske poglede prema najpoznatijim dolomitskim vrhovima, među kojima su grupa Tofane i ledenjak Marmolada.

Od parkinga do skloništa Lagazuoi nas vodi lijepa staza s visinskom razlikom od 680 metara. Za natrag, s modernom i brzom žičarom koja polazi s rifugia Lagazuoi, stižemo do našeg kombija za 3 minute.

Na dvadesetak minuta vožnje od Falzarega ostavljamo kombi preko noći (Ponte de Ru Curto parking), te hodamo stazom 1h do doma Croda da Lago. U 17:30 smještamo se u dom. Odmor, večera i noćenje. Tko želi u saunu neka ponese kupaći kostim.

Okvirna dužina staze: 14 km, do 6 sati s pauzama (uključujući stazu do doma).
Visinski profil: 680 m uspona do Lagazuoi, plus 400 m uspona do doma Croda da Lago.

2. dan: nedjelja, 24. 9. polazak u 8:00 ujutro iz doma. Nakon doručka pješice krećemo iz rifugia prema kombiju, gdje ostavljamo višak stvari iz ruksaka (pidžame, vreće za spavanje…), te nastavljamo stazom 437 AV1 prema rifugio Scoiattoli (2255 m). Od r. Scoiattoli pješice obilazimo grupu Cinque Torri te nastavljamo prema r. Averau (2413 m) i dalje do r. Nuvolau (2575 m). S ovih mjesta pucaju fantastični pogledi na prekrasne Dolomite; grupu Cinque Torri, lanac Croda da Lago, masiv Lastoni di Formin i Lagazuoi – nalazite se u srcu Ampezzo Dolomita.

Povratak od r. Nuvolau pješice do r. Scoiattoli i silazak do našeg vozila istom stazom kojom smo i došli. Dužina ture je do 7 sati s pauzama. Kratkom vožnjom odlazimo do Cortine d’ Ampezzo na kavu i šetnju ovim atraktivnim mjestom, a potom nastavljamo put Rijeke. Dolazak u Rijeku u večernjim satima, izmedju 20:00 – 21:00.

Ručat ćemo u jednom od rifugia jer u Cortini d’Ampezzo rade dvokratno i katkad se desi da pizzerie ne rade u vrijeme kad smo tamo.

Ovo su razgledne ture s naglaskom na uživanje u spektakularnim vidicima, prirodi te dužim ali tehnički nezahtjevnim šetnjama.

Okvirna dužina staze: 14 km, do 7 sati s pauzama
Visinski profil: 892 m uspona od Ponte de Ru Curto do r. Nuvolau.

Potrebna oprema:

Kompletan planinarski set s zaštitom od sunca, kiše i hladnoće. Štapovi. Obavezno su potrebne kvalitetne cipele, po mogućnosti umjereno tvrde. Kaciga je nužna za prolaz Lagazuoi tunelima. Tko nema kacigu, osigurat će je vodič. Napomenite prilikom prijave.

Hrana:

U sklopu naših hodačkih destinacija nalaze se rifugi koji su dobro opskrbljeni tako da hranu i piće možete nabaviti ondje. Ako želite, sa sobom u ruksak ponesite svoju uobičajenu klopu od kuće kad ste na ovakvim turama. Doručak i večeru imamo osigurane u domu gdje noćimo.

Važno: Raspored dnevnih aktivnosti može biti podložan izmjenama kako bi se osiguralo zadovoljstvo sudionika izleta ili uslijed eventualnih promjena vremenskih uvjeta.

Cijena: 210 eura po osobi / na bazi sedmero osoba. Finalna cijena zavisi o broju prijavljenih. Cijena uključuje:

  • Prijevoz, organizacija i vođenje,
  • Smještaj, večera i doručak u domu Croda da Lago,
  • Žeton za jedno tuširanje u domu Croda da Lago,
  • Ulaznica za funivia dom Lagazuoi – Passo Falzarego.

Dodatni troškovi neuračunati u cijenu:

  • 12 eura u prosjeku košta obrok u domovima,
  • 20 eura po osobi rezervacija saune uključujući ručnik i žeton za tuširanje. Maksimalno dopušteno vrijeme u sauni je jedan sat. Sauna je otvorena poslijepodne od 16 do oko 18:30.

Informacije i prijave: Luka Horvat, mob 091 2471 697

Potrebno je uplatiti akontaciju od 70 eura unutar 3 dana od datuma prijave. S obzirom na ograničeno vremensko razdoblje za potvrdu rezervacija, molim vas da se, ukoliko ste zainteresirani za ovaj izlet, što prije javite.

Click this button, add your email, and I’ll inform you about the next adventure!

Click to subscribe